zondag 6 december 2020

5. Black, The Fall

De Franse filosoof René Girard vertelde ons al dat een maatschappij zichzelf in stand houdt middels het zondebokmechanisme, waarbij één persoon - bij voorkeur een held - met zonden overladen de woestijn in wordt gestuurd, zodat de anderen niet ten onder gaan in een spiraal van geweld. 

Black: The Fall (2014) vertelt gestileerde versie van de val van het communisme in Roemenië in het algemeen of volgens bovenvermeld mechanisme, dat van dictator Nicolai Ceaucescu in het bijzonder. Het feit dat een kwarteeuw na datum alsnog een spel moet worden gemaakt om grondig na te kunnen trappen op de man en alles waar hij voor stond, bewijst op zijn minst al de therapeutische werking van het zondebokmechanisme. Dit alles en nog veel meer onnozelheden schoten Uberkamper door het hoofd bij het spelen van BTF. 

Het spel zelf is overigens een sidescroller die zich toespitst op het oplossen omgevingspuzzels en een redelijk aantrekkelijke wereld op het scherm tovert in uitgewassen kleuren en donkere schaduwen. Uberkamper moet toegeven dat hij stiekem een zwak voor dit soort games koestert, waarbij niet (de eerste helft van)  Limbo of dienst opvolger Inside de referentiegames zijn voor het genre, zoals door de goegemeente tegenwoordig blindelings wordt aangenomen (die zouden zelfs nog een gouden kalf durven aanbidden), maar wel Oddworld: Abe's Exodus. Het is een mening die hem mogelijk ooit nog met zonden beladen in een of andere woestijn zal brengen, maar tot die tijd kan Uberkamper niet anders dan profetische woorden blijven spreken. Maar goed, Limbo of Oddword, potato-potato, voor BTF betekent dit dat de wat onnauwkeurige bediening en de bij tijden erg trage gameplay de flow van het spel teveel remmen om het nog tot de groten in het genre te rekenen. Behalve dan voor het handvol wraaklustige Roemenen die als winnaars uit de revolutie zijn gekomen. 

Overigens heeft, nog volgens Girard, het Christendom met vallen en opstaan de wraak uit de samenleving gehaald. In het spel wordt dit mooi gesymboliseerd met een kerk die op het punt staat gesloopt te worden terwijl er nog mensen in zitten te bidden. Er valt veel over de communisten te zeggen, maar ze wisten alvast wel heel goed wie de voor hen de zondebokken waren.  

Aangekocht: 16 april 2019
Prijs: 1,52 Euro (Steam Key op Humble Bundle)
Score: Bwah



Geen opmerkingen:

Een reactie posten